Klik - her eller under guiden for at komme videre!
Viet Nam guide
Du kan også vælge et emne - og
klikke på det.

Ind og udrejse

Ankomsten Toldregler Pas og visum

Transport

Tips Valuta Ho Chi Minh

Ho Chi Minh City

Da Nang

Hoi An

Hanoi

Halong Bay Viet Nam kort Tal & Fakta Engelske links

Ind og udrejse:

Den nemmeste og mest almindelige måde at rejse til Vietnam på er med fly. Der findes mange billige tilbud på flybilletter til Bangkok, hvorfra der er flere forbindelser til Ho Chi Minh City og til Hanoi. Det er vigtigt at foretage reservationerne i god tid. Højsæson er omkring Nytårsfesten TET, hvor mange oversøiske Vietnamesere tager hjem på familiebesøg. Festen falder i slutningen af januar til de første 2 uger af februar. I Vietnam skal man genbekræfte sine reservation til fly ud af landet. Genbekræftelsen sker hos flyselskabets lokale rejsebureau. Det skal normalt gøres senest 72 timer før afgang, men hos nogle flyselskaber kræves det ugen før. Hvis man er i tvivl, spørg lufthavns information om adressen.


Ankomsten:

I flyet til Vietnam får man udleveret ind og udrejsedokumenter, der skal udfyldes med samme oplysninger, som man har i sit pas og visum. Man skal angive hvilket hotel eller adressen, hvor man skal bo efter ankomsten. Man skal opbevare kopien af indrejsedokumentet under hele opholdet i Vietnam og aflevere det ved udrejsen.

Tolddeklarationen skal også udfyldes i flyet. Man skal deklarere videoapparat, kamera og andet elektronisk udstyr, som man ønsker at tage med ved udrejsen. Compactdisc, bånd, videobånd bliver tilbageholdt til kontrol. Man får kvitteringer på disse ting og en adresse, hvor man kan hente dem igen. Ved afhentningen af disse ting skal man betale en censursafgift.

Det hvide ind-udrejsedokument er stemplet ved ankomsten og skal opbevares sammen med dit pas, som måske bliver efterspurgt på hoteller, hvor de skal registrere ankomst hos den lokale politi.

Tab hverken din ind-/udrejseblanket eller tolddeklaration.
Fjern ikke dine bagagemærker, for så får du ikke din bagage.

LUFTHAVN-TAX:
Indenrigs fly: betales i den lokale valuta Dong = VND
International fly: betales i US$


Toldregler:

Før man rejser ind i Vietnam skal man udfylde en detaljeret tolddeklaration, der udleveres i flyet. Deklarationen skal opbevares under hele opholdet og ved udrejsen vises til toldmyndighederne, der også kan forlange at se bagagen.

Som turist må man medbringe personlige effekter og ting til eget brug under rejsen. Man kan toldfrit indføre 1 liter spiritus, 200 cigaretter eller 50 cigarer eller 250g tobak. Det er ikke tilladt at indføre narkotika, våben, sprængstoffer eller ting, der er skadelige for det vietnamesiske samfund, hvilket bl.a. omfatter pornografi.

Man kan indføre lige så meget fremmed valuta, man vil, men man skal deklarere. På grund af bestikkelse, lad være at deklarere et stort beløb.


Pas og visum:

Man kan ikke indrejse i Vietnam uden visumet. I dag er der muligt at opnå visum ved ankomsten til en vietnamesisk lufthavn. Som individuel rejsende kan man få sit rejsebureau til at ordne ansøgningen om visum. Den mest almindelige måde er at ansøge om visum på den nærmeste vietnamesisk ambassade. Mange rejsebureauer i Bangkok kan skaffe visum i løbet af 2-3 dage, men prisen er ofte 2-4 gange højere end på ambassaderne.
Businessvisum kan forlænges til 6 måneder samt mulighed for en multipleentre.

Vietnams Ambassade i Danmark :
Gammel Vartov Vej 20, 2900 Hellerup, Denmark
Kontortid: Mandag - Fredag: 9.00-13.00 and 14.00-17.00
Tel.: + 45 39 18 39 32   Fax: + 45 39 18 41 71
Ambassadens egen hjemmeside: http://www.vietnamemb.dk/ 


Under alle omstændigheder er der altid en god ide at medbringe flere kopier af pas og visum. Hvis der opstår nogle problemer kan man kontakte den danske ambassade i Hanoi eller det danske konsulat i Ho Chi Minhs City :

Royal Danish Embassy
19, Dien Bien Phu Street
Hanoi Vietnam
Tel : +84.4.8231888
Fax : +84.4.8231999
The Royal Danish Consulate General
20, Phung Khac Khoan Street
District 1, Ho Chi Minh City Vietnam
Tel : +84.8.8228289, 8228290
Fax : +84.8.8224888
http://www.denmark.fpt.vn/emgeneral.htm
Opening hours: Monday to Friday 8.30-16.30
Consular Section :
Monday to Friday 10.00-12.00
E mail :ambadane@hn.vnn.vn
http://www.denmark.fpt.vn/
Opening hours: Monday to Friday 8.00-16.00
Consular Section :
Monday to Friday 9.00-13.00
E mail : Consuldk@hcmc.netnam.vn


Transport:

Express bus:
Mange rejsebureauer i Vietnam arrangerer ture rundt i landet. Priser er meget forskellige. Man bør se på køretøjet, før man skriver under på kontrakten. Bussen har tidlig afgang om morgenen, ca. kl. 5.00.

Togrejse:
Begge strækninger fra Hanoi til Ho Chi Minhs by har 2 afgange dagligt. Det vil tage 2 døgn. Vietnam har forsøgt at rette serviceniveauet op i tog, og det er i dag har muligt at rejse med en liggevognplads eller hele kupeen - hvor der er mere behageligt og hvor der kun er plads til 4. Man bør sørge for at bagage altid er under opsyn.

Cyclo:
På grund af trafikpropper har man forbudt cycklotrafik på mange gader i Hanoi og Ho Chi Minh byen. Det anbefales at turisterne benytter cycklokørere, der er tilknyttet hoteller, eller som man kender i forvejen. Pris for turen skal altid aftales inden afgang.

Taxa:
Der er lige så mange taxaselskaber, der kører med taxameter i de store byer. Bilerne er i god stand og service er i orden. Chaufførerne taler måske ikke engelsk, så vær forberedt med adresserne. Hvis man ønsker at køre på kortere eller længere ture, er det altid en god idé at spare på penge ved at aftale med chaufføreren, der måske ikke køre med taxameter. Det er fordi taxaselskaberne er privatiseret, vognmænd får kun 30% af turen som lønning og skal sørge for brændstof.

Honda mand:
En motorcykel med fører hedder "xe om". Turister sidder bagi og lader føreren køre. Det er billigere og hurtigere at køre med honda-mand end taxa, for der er næsten altid trafikkaos i de store byer. Man skal altid aftale om pris før turen, og ikke medtage så meget bagage, hvor det kan være et sikkerhedsproblem, når honda-man plejer at benytte mange omveje og hurtige drejninger.


Tips:

Lægehjælp og forsikringer:

Både på klinikkerne og på hospitalerne betaler man kontant for behandling, medicin m.m. Det er nødvendigt at man hjemmefra har tegnet en særlig forsikring for sygdom og evt. hjemtransport, da det gule sygesikringskort ikke gælder i Vietnam. Husk at gemme kvitteringer for betaling til lægehjælp eller køb af medicin for at kunne få dem refunderet. På de store hoteller kan man anvise nærmeste læge eller et hospital. Skaf en tolk, hvis det er muligt.Vent aldrig på ambulancen, tag en taxa direkte til hospitalet, hvis det er nødvendigt. Det er muligt i dag at henvende sig til de fremmede kliniker i Hanoi og Ho Chi Minh by. 

National hellidag og festival i Vietnam:

1. Jan: Nytårs dag
3. Februar: Vietnamesisk kommunist partis grundlæggelses dag.
30. April: Vietnams genforenings dag.
1. Maj: International arbejdernes dag.
19. Maj: Ho Chi Minhs fødselsdag.
2. September: National dag.
19. August: August Revolution.

Drikkepenge:
Drikkepenge er ikke nødvendigt, da regninger er inklusive 10% service i de fleste hoteller og restauranter. Men man kan altid undvære nogle små skillinger til en god service.

Valuta:

Man kan veksle penge i banken, private smykke-butiker i større byer eller på det sorte marke( ikke anbefales). Dagens kurs kan findes i aviser. Man få lidt mere, hvis man veksler penge i private butikker end i bankerne, men pas meget på de falske pengesedler og ikke at blive snydt ved vekslingen. Tæl altid dine vekslepenge, før du forlader stedet.
I Vietnam US- dollars er mest populær. Visakort, American Express kan bruges få steder i Saigon, Hanoi, Hue og andre store byer, men andre kredit kort kan ikke bruges på restauranter eller hoteller. Man kan sagtens betale med små US- sedler til enhver lejlighed. Men det er bedre at betale med VN Dong.
Her kan du se den aktuelle vekselkurs.

Ho Chi Minh

Ho Chi Minh er en af de største - mest berømmede og berygtede - ledere i Viet Nams lange og brogede historie. Igennem den lange og barske kamp frem mod den genforening af Nord- og Sydvietnam, som Ho Chi Minh ikke selv nåede at opleve, blev han af de fleste opfattet som landets store folkefører. I folkemunde kaldet "Onkel Ho", men efter kommunismens globale sammenbrud og Viet Nams overgang til markedsøkonomi i 1990, er hans indsats - og idealer - af mange fremtrædende historikere blevet sat i et noget andet lys. Hans styre var på sin vis totalitært, og noget egentligt demokrati fandtes ikke. Det politiske system var under Ho Chi Minh stort set bygget op som det sovjetiske. Dette er faktum, men set i et bredere historisk perspektiv, blev Ho Chi Minh på mange måder fanget i sine egne idealer - i sit brændende ønske om, at samle Viet Nam i en nation. Basalt var Ho Chi Minh først og fremmest nationalist. Med baggrund i de betydelige økonomiske interesser den vestlige verden (med Frankrig og USA i front) havde i Viet Nam var en genforening af nord- og syd  utænkeligt med Ho Chi Minh i front. Ikke ganske uden sympati havde han ingen anden udvej end at alliere sig med Sovjetunionen. Dog tyder mere og mere forskning på, at han primært så denne alliance som et middel til genforeningen. 
De nøgne kendsgerninger Ho Chi Minh - eller Nguyen Sinh Cung, som han var døbt - blev født i 1890 i en lille landsby - Huang Tru i det centrale Viet Nam. Et område, der på den tid var underlagt en marionet-regering indsat af de forhadte franskmænd. Allerede som ganske ung gjorde Ho Chi Minh voldsomt oprør mod autoriterne, men optændt af den franske revolutions væsentligste parole - frihed, lighed og broderskab - rejste han i 1911 af alle steder til Paris for at studere. Ved siden af arbejdede han for en fotograf og blev engageret i diverse revolutionære bevægelser. I 1919 forsøgte han forgæves at komme i kontakt med den amerikanske præsident Woodrow Wilson, der var i Paris for at underskrive fredstraktaten efter 1. Verdenskrig, der sluttede året før. Ho Chi Minh ville tale med Wilson om franskmændes overgreb på Viet Nam, men han kom aldrig tæt på præsidenten. I forbitrelse herover meldte han sig ind i det nystartede franske kommunist-parti. Ikke så meget optændt af de kommunistiske grundideer som det element af patriotisme og nationalisme, der også ligger i kommunismen. Han blev hvervet som agent for kommunistpartiet i Moskva og dette bragte ham rundt i adskillige brændpunkter i Asien. I 1929 dannede han i Hong Kong det vietnamesiske kommunistparti. Opsat på at kæmpe for Viet Nams frihed. Med alle midler. I 1940 blev Viet Nam invaderet af Japan, og franskmændene samarbejdede tæt med japanerne. Optændt af et inderligt had til de to besættelsesmagter vendte han i al hemmelighed tilbage til Viet Nam samme år efter næsten 29 år i mere eller mindre frivilligt exil. Han levede i skjul i bjergene, hvor han organiserede modstanden mod franskmændene og japanerne, og det var her han tog - fik - navnet Ho Chi Minh, der betyder noget i retning af Lysbringeren. I 1941 dannede han den Vietnamesiske Uafhænghedsbevægelse - kaldet Viet Minh. Da oprøret mod franskmændene i 1959 brød ud i lys lue blev Ho Chi Minh leder, og det var ham, der ansporede til den indædte modstand mod de amerikanske tropper. Han var leder, da franskmændene trak sig ud af landet, men han nåede aldrig at opleve sin drøm om et genforenet Viet Nam ført ud i livet. Han døde 2. september 1969 af et hjertestop i en alder af 79 år - og hans livslange drøm om en genforening, blev først opfyldt i 1975, da Saigon faldt og i forbindelse med genforeningen af nord og syd fik navnet Ho Chi Minh City. Liget af Ho Chi Minh blev siden balsameret efter samme metode som Lenin, og han kan stadig beses i sit mausoleum i Hanoi. Nogle måneder om året opholder hans jordiske rester sig i Moskva, hvor tilstanden tjekkes af de samme, der tilser Lenins jordiske rester. Resten af året er der i nogle timer dagligt åbent for publikum.

Ho Chi Minh City. Ifølge Jysk Rejsebureau:

Ho Chi Minh (Saigon) Hvad Saigon ikke har af Hanois charme, har den i stedet i sit moderne møde mellem skyskrabere, industri, og de gamle kvarterer. Denne cocktail af nyt og gammelt synes at sætte byen i et gevaldigt opkog og får den til at virke, som kan den koge over hvert øjeblik. Saigon syder af økonomisk vækst og kulturel dynamik. Saigon er i dag Vietnams smarte by, hvor unge smukke vietnameserskønheder promonerer i stilrent modetøj, og hvor nye delikate restauranter og caféer langsomt dukker op i bybilledet. Men samtidig byen, hvor de gamle markeder stadig bugner af frugt og grønt og gamle vietnamesere med rynket hud ses udvekslende anekdoter fra livet i den mægtige stad. Ho Chi Minh Citys downtown kaldes stadig Saigon. De lokale foretrækker det sådan. Det er her i distrikt 1 på Pham Ngu Lao Street og i China-town vest for downtown, de billige hoteller ligger. På Pham Ngu Lao findes også rejsecaféerne, blandt andet Sinh café og Kims café, som er blevet institutioner for rejsende i Vietnam. I weekenderne mødes de unge vietnamesere her og cruiser gaderne på cykler og motorcykler, eller svinger forbi Saigons Hard Rock Café. Byen har et godt natteliv med cabaret-shows og danserestauranter. Vil man på seightseeing, kan man leje en cyclo med chauffør i fire timer for 15 kroner. På den tid kan man nå Museum of American Warcrimes, den tidligere amerikanske ambassade og Chinatown med et utal af pagoder. Man kan også leje en cykel for syv kroner om dagen. En sejltur på floden kan fås for 25 kroner i timen pr. båd. Floden er meget malerisk, og der ligger et særligt varmt gult skær over de grønne rismarker uden for byen ved solnedgang. Trænges der til afslapning fra byens fart, kan man på Hotel Rex benytte deres swimmingpool på 6 etage mod 30000 dong. På caféerne kan købes korte dagture til blandt andet Chu Chi tunnelerne.

Da Nang "River Nang"

Da Nang er Viet Nams 3. største by med knap 400.000 indbyggere. Byen har en vigtig havn, der også betjener nabolandet Laos. Byen var engang hovedstad i kongedømmet Champa, der dengang omfattede det centrale Viet Nam. Kystområdet ved Da Nang er noget af det smukkeste og mest interessante af landets lange kyststrækning. Bjergene falder her brat ned mod havet, og der er mindre end 100 km til grænsen mod Laos. Nord for byen på vej mod Hue passeres det smukke Hai Van pas. I nærheden ligger fiskerbyen Lang Co ved en blå lagune. Syd for Da Nang ligger Marmorbjergene med sine fem bjergtoppe, der hver har navn efter disse fem elementer: vand, jord, metal, ild og træ. Bjergene er gennemtrængt af huler og gange, hvor der findes Buddha-figurer og skrin. Det var også i disse gange og huler vietcong-partisanerne under krigen gemte sig for amerikanerne, der havde en stor base i området. Soldater på orlov slappede af ved China Beach.
Da Nang blev en syd-vietnamesisk by i 1954, da denne stat blev oprettet, og blev også en vigtig by under krigen (1957 - 1975) på grund af sin beliggenhed nær grænsen. Amerikanerne oprettede en base her, og byen blev derfor de nordvietnamesiske styrkers favoritmål. Nord- og Sydvietnam blev forenede til een nation i 1976.


Hoi An

30 km sydvest for Da Nang ligger den gamle by Hoi An. I flere århundreder var den en af Sydøstasiens vigtigste havnebyer, men da flodløbet i 1800-tallet sandede til, rykkede skibsfarten i stedet til Da Nang. I dag fremtræder Hoi An næsten som den gjorde ved århundredeskiftet. En charmerende og hyggelig by, som næsten var gået i glemsel, indtil UNESCO i 80 erne trådte hjælpende til ved delvist at restaurere byen. Man må indrømme, at det er en turistby, og at man her er meget vant til turister, men det opvejes til fulde af de mange interessante seværdigheder i byen. Oplev templerne, pagoderne, den blandede arkitektur, Keramikmuseet, Købmandsgården og Den japanske Bro. Der er muligt at besøge nogle af de private hjem med de smukt udskårne døre og vinduer, hvoraf mange også fungerer som forretninger. Glem ikke et besøg på markedet og den stemningsfyldte flodbred.

Hanoi (ca. 2,2 mio. indbyggere)


Hoan Kiem-søen ligger som en fredfyldt oase midt i Hanoi, hvor man tidligt om
morgenen kan se vietnamesere lave morgengymnastik, og midt i søen ligger en lille ø med et turkisfarvet tempel med en rød stjerne øverst. På en lille ø i den nordlige del af Hoan Kiem-søen ligger Ngoc Son-templet (Jadebjerg-templet), som blev grundlagt i år 1700. Man kommer over til øen ved at krydse den rødmalede træbro Huc (Opstigende Sol), og det er et dejligt, skygge- og fredfyldt, sted at slappe af. En af Hanois mest berømte pagoder, "En-søjle-pagoden", blev bygget af kejser Ly Thai Tong i 1049 til ære for den barmhjertige gudinde, som havde vist ham, at han ville få en søn og dermed en arvtager. Pagoden er bygget af træ på en enkelt stensøjle og skal symbolisere en lotusblomst, der stiger op af Sorgens Hav. I den gamle bydel er der små butikker, hyggelige huse, og gaderne har stadig de gamle, oprindelige navne, fra dengang en gade var opkaldt efter, hvad der blev forhandlet i den. I den gamle bydel ligger også det tre etager høje Dong Xuan-marked, der er arbejdsplads for mere end 3000 mennesker. Markedet brændte ned i juli 1994, men er nu genopbygget til stor glæde for både lokale og turister. Litteraturtemplet - der er landets måske bedst bevarede, traditionelle arkitektur - blev bygget i år 1070 af kejser Ly Thanh Tong til ære for Confucius, og blev i 1076 Vietnams første universitet, for at mandarinernes sønner kunne uddanne sig. Kejser Le Thanh Tong beordrede i 1484, at der skulle opstilles en stenplade for hver ung mand, der modtog et doktorat som afslutning på sin uddannelse; men at opnå et doktorat var meget, meget svært - i perioden 1442 til 1778 var der kun 116 eksaminer, og deraf blev det kun til 82 opstillede mindeplader. På Historiemuseet får man et godt indtryk af hele den vietnamesiske historie - lige fra de forhistoriske civilisationer (2000-1000 år f.Kr.), over Dong Son-civilisationen (fra 300 f.Kr. til 700 e.Kr.), til Champa-dynastiet, Khmer-rigerne samt de forskellige vietnamesiske dynastiers kamp mod kinesernes forsøg på magtovertagelse og endelig den nyere historie med franskmændene og Vietnamkrigen. Hanoi-området: Fra december til midt i marts er der generelt overskyet og gråt i Hanoi med kolde dage. I områder beliggende over 1.000 meter er der i januar måned temperaturer omkring frysepunktet. Fra midt i marts og frem til maj måned stiger gennemsnitstemperaturerne op til 25 grader med regnbyger. Maj til september byder på varme og høj luftfugtighed med  temperaturer omkring 30 grader. September til december er det smukkeste tidspunkt af året med behagelige temperaturer og klar himmel. 
Læs evt. mere om Hanoi

Halong Bay - bådture i dramatiske landskaber.

Tre timers kørsel øst for Hanoi og ud til Tonkin Gulfen, ligger Halong Bay. Det er et dramatisk landskab med flere end 3.000 tusind øer, der rejser sig op af havet og danner kulisse for et af Vietnams smukkeste naturområder. I 1944 kom Halong Bay under Unesco`s beskyttelse og blev udnævnt til "World Heritage Site". 

Langt de fleste øer er ubeboede, og kun enkelte af de største øer har nogle få fiskerlandsbyer. I bugten lever en del sø-sigøjnere, som bor på deres både hele livet og ernærer sig udelukkende af det, havet kan skaffe dem. Den største ø, Cat Ba Island, er et yndet mål for rygsækrejsende. Cat Ba Island kan nåes med hydrofoil båd fra Haiphong på lidt under en time. Der er kun forholdsvis enkelte overnatningsmuligheder på øen, og der er endnu ikke bygget luksushoteller. En stor del af øen er udlagt som nationalpark med en spændende flora og fauna. For at opleve Halong Bay skal du at sejle. Sejlturene arrangeres med udgangspunkt i Halong, hvorfra du sejler ud blandt de mange kalksten søer. Det er en mageløs oplevelse at sejle rundt i bugten, mens du får serveret en god "seafood" frokost med kold fransk hvidvin. Halong Bay kan opleves på en endags tur fra Hanoi, men det er bedst at gøre det som en 2 dages/1 nats tur med en overnatning i Halong. Er du til det lidt mere sportslige, skal du vælge at opleve Halong Bay i kajak. Kajakturen kan arrangeres fra en prøvetur på nogle timer, til ugeture, hvor du overnatter på øerne. 

Halong Bay - en rejsebeskrivelse:
Efter turen til det nordlige Vietnam så vi frem til at komme ud på en
afslappende bådtur til Halong bugten. Der er masser af rejsecaféer i Hanoi og udbudet af ture til Halong bugten er stort. Vi fik anbefalet caféen T.F. Handspan af to engelske piger. Vi valgte en todags tur hvor vi skulle overnatte på båden. Man kan også vælge en tredags tur, hvor man får en dag på øen Cat Ba. Det skulle eftersigende være en smuk ø med mulighed for trekking m.m. Vi havde trekket nok i Bac Ha, så bådturen var nok for os. Halong bugten er et meget stort område med smukke klippeformationer, der så ud som om de nærmest er skudt op af det blågrønne hav. Det viste sig at være en rigtig god idé at vælge T.F. Handspan's tur til bugten. Vi var 12 personer på turen som blev kørt i bus til Halong City. Der kom vi ombord på en stor båd med masser af plads. Vi blev noget overraskede da mange af de andre rejsebureauers busser stoppede ved en båd ikke meget større end vores. Det viste sig, at de andre rejsebureauer slog sig sammen om at leje en båd og pakkede så mange som overhovedet muligt med på turen. Der var over 60 personer på den anden båd! Vi sejlede en tur ud i bugten mens vi nød udsigten og det gode vejr fra soldækket. Senere på dagen besøgte vi en stor drypstenshule med flotte klippeformationer (surprise grotten). Sidst på eftermiddagen kastede vi anker og tog en svømmetur i det varme vand. Vi havde egentlig en kahyt på båden, men det var alt for varmt at sove nedenunder. Vi satte i stedet myggenettene op ude i stævnen af båden og sov der. Det var en vidunderlig stjernehimmel at ligge og kigge op på - ultraromantisk! Vi vågnede da solen stod op og startede dagen med at kaste os i vandet. Derefter sejlede vi rundt og så mere af bugten indtil turen til sidst gik tilbage til Halong City. Vi kan varmt anbefale T.F. Handspan. Det koster lidt mere, men de penge er virkelig givet godt ud. Vi talte bagefter med flere, der havde prøvet de andre ture og som var skuffede.


Tal & Fakta

Hovedstad: Hanoi

Større byer : Ho Chi Minh City (tidligere Saigon), Hue, Da Nang, Haiphong.

Terræn:  Den røde Flod og Mekong-deltaer, med befolknings- og jordbrugskoncentration; tropisk regnskov; bjergrig i N og NV.

Statschef: Tran Duc Luong (fra 1997).

Regeringschef: Phan Van Khai (fra 1997).

Politisk system: Kommunisme.

Politiske partier: Kommunistpartiet.

Eksport: Ris, gummi, kul, jern, landbrugsprudukter, levende kvægbesætninger, fisk.

Erhverv: Landbruget beskæftiger 70 % af de erhvervsaktive og var organiseret i landbrugskollektiver i delta-områderne og på kystsletten.

Møntenhed: Dong.

Befolkning: 74.500.000 (87 % vietnamesere; 750.000 flygtninge, majoriteten etniske kinesere, forlod landet i 1975-79, nogle slog sig ned i SV Kina, ander flygtede til havs - "bådflygtninge" - til Hong Kong og ander steder); tilvækst 2,1 % p.a.

Middellevetid: Mænd 62 kvinder 66.

Sprog: Vietnamesisk (officielt), fransk, engelsk, khmer, kinesisk, lokal sprog.

Religion: Taoister, buddhister, romersk-katolske.

Analfabetisme: Mænd 10 %, kvinder 16 %.

Klima: Klimaet er et tropisk monsunklima med ensartet høje temperaturer på 29 C i Hanoi i juli og 17 C i januar. Den årlige gennemsnitsnedbør er 1830 mm; den falder hovedsagelig om sommeren. I visse bjergegne falder der undertiden 4000 mm regn.

Tidsforskel: Vietnamesisk tid er 6 timer foran den danske. Når det er sommertid i Danmark, er tidsforskellen kun 5 timer.


      home.jpg (1949 bytes)