Klik - her eller under teksten for at komme videre!

Opdateret: 14. august 2002

Areal: 112.088 km2 Befolkning/religion: 6,3 mio./katolikker 97% BNI pr. indbygger (2000): 850 USD Forfatning: 11. januar 1982 Hovedstad: Tegucigalpa Officielle navn: Republica de Honduras Sprog: Spansk, amerindianske dialekter Valuta: Lempira (HNL) Gennemsnitlig årlig vækst i BNI (1990-99): 0,3%

Styreform: Demokratisk republik

Statsoverhoved: Præsident Richardo Maduro Joest, Partido Nacional.

Politisk ledelse/regering: Udenrigsminister: Guillermo Pérez-Cadalso Arias
Finansminister: José Arturo Alvarado.

Parlamentets sammensætning: Partido Nacional: 61 mandater; Partido Liberal: 55 mandater; Partido de Unificación Demócrata: 5 mandater; Partido Demócrata Cristiano: 4 mandater; Partido de Innovación Nacional y Unidad - Social Demócrata: 3 mandater.

Den indenrigspolitiske situation, herunder menneskerettighedssituationen:
Honduras har i de sidste årtier været domineret af et stærkt militær med stor politisk magt. Korruption er et stort problem og har forsinket genopbygningen af landet efter orkanen Mitch i oktober 1998. Den sociale situation er pga. stigende arbejdsløshed og fattigdom anspændt, hvilket har medført mange uroligheder. Ved præsidents og parlamentsvalget i februar 2002 vandt kandidaten fra Partido Nacional Ricardo Maduro Joest præsidentembedet. Partido Nacional har med sine 61 mandater ikke absolut flertal i parlamentet og er nu afhængig af aftaler med oppositionspartierne, Partido Liberal med 55 mandater samt mindre centrumpartier med i alt 12 mandater. En langsigtet strategi for genopbygning af landet efter Mitch har domineret den politiske dagsorden de seneste år. Højt på den nye regerings dagsorden står bekæmpelse af kriminaliteten, bekæmpelse af korruption, fremme af beskæftigelsen gennem udbygning af eksportzone- industrien samt styrkelse af uddannelses- og sundhedssektorerne.

Menneskerettighedssituationen er de senere år forbedret og militærets magt mindsket.


Den økonomiske situation:
Honduras’ økonomi er en af de mindst udviklede i Mellemamerika. Eksportzoneindustriens betydning for økonomien har været stigende op gennem 1990’erne, og i 2000 den største enkelte eksportindtægtskilde efterfulgt af indtægter fra de traditionelle eksportvarer kaffe og bananer. Honduras blev i 1998 hårdt ramt af orkanen Mitch. Et omfattende genopbygningsprogram indenfor bl.a. infrastruktur (ca. USD 5 mia.) går langsomt fremad. Væksten i BNP lå på gennemsnitligt 4 pct. i 1995-98, men faldt til 2 pct. i 1999 pga. Mitch, og lå ved udgangen af 2001 på mindre end 3 pct. Sammenholdt med en årlig befolkningstilvækst på over 3,2 pct. På trods af Mitch lykkedes det at bringe inflationen ned fra 11 pct. i 1999 til 9,5 pct. ved slutningen af 2001. Udlandsgælden udgjorde USD 5,6 mia. i 2001. Honduras blev i september 2000 optaget i HIPC-gældslettelsesinitiativet.

Den udenrigspolitiske situation, herunder samhandel:
Honduras har fortsat et tæt samarbejde med USA og er medlem af WTO og af det mellemamerikanske integrationssamarbejde SICA. En frihandelsaftale mellem Mexico, Guatemala, Honduras og El Salvador blev etableret i 2001. Forholdet til nabolandet Nicaragua har været anspændt det seneste år pga. territoriale farvandsstridigheder. Honduras største handelspartner er USA.

Bistandssamarbejdet:
Danmark yder støtte til Honduras gennem de regionale miljø- og menneskerettighedsprogrammer. Der er en voksende interesse blandt danske NGO'er for at arbejde i Honduras, bl.a. som følge af Mitch.

Honduras dækkes af den danske ambassade i Managua, Nicaragua:
Den danske ambassade i Managua: e-mail: danembassy@denmark.org.ni
web-site: www.denmark.org.ni

Kilde: http://www.um.dk

back.gif (1696 bytes)      home.jpg (1949 bytes)